Site Overlay

Функции на ликопена

Голяма част от веществата имат способността да защитават организма ни от много болести и процесите на стареене на тялото.

Доста от тях се намират в различни хранителни продукти, които са достъпни целогодишно. Към тези полезни вещества можем да причислим и ликопена, като той има много полезни свойства за организма ни.

Какво е ликопенът?

Растенията имат определени каротеноиди – фотохимикали /пигменти, които придават цвят на листата, цветята и плодовете на растенията. Тези вещества включват ликопен (Lycopene), който има мощен биологичен ефект. Това вещества има способността да оцветява плодовете в червено или оранжево, като заедно с това способства за разграждането на мазнините и е един от най-силните природни антиоксиданти.

Процесите на производството на енергията в клетките се случва с активното участие на кислорода. Химически активните молекули (свободните радикали) разнасят кръвта в организма и участват в окислителните процеси.

Те нарушават работата на клетките и именно това е основната причина за стареене на организма. От своя страна ликопенът свързва свободните радикали и предотвратява стареенето.

Ползи от ликопена

Веществото има изключително благоприятен ефект на цялото тяло, като в това число помага при:

– в кръвта не се образуват атеросклеротични плаки;

– повишава се еластичността на съдовете;

– намалява се нивото на холестерола;

– подобрява се състоянието на имунната система, включително предпазва от ракова дегенерация на клетките.

Безусловно причините за рака са много различни, като голяма част от тях и досега се изучават. Въпреки това е доказано, че един от факторите са именно свободните радикали, като дори и тук ликопена е изключително полезен. Заедно с това е доказано, че високата концентрация на това вещество в кръвта намалява риска от инфаркт на цели 50%, а от инсулт – 39%.

При наблюдение на раково болни пациенти с новообразувания на простата, се е доказало че ликопена намалява деленето на раковите клетки и развитието на метастази със 70-79%. Освен това, той е способен да нормализира чревната флора, потискайки развитието на гъбички и бактерии.

Подобно защитно действие е свързано със свойството му да поглъща ултравиолетовите лъчи и да предпазва от рак на кожата. Ликопенът защитава организма от увреждане с пестициди, токсини и дрождеви инфекции. Той забавя и предпазва от няколко видове рак:

– рак на гърдата;

– рак на простатата;

– рак на белия дроб;

– бъбречни карциноми.

Ликопенът е полезен и за зрението като има същевременно профилактично действие срещу катарактата. В резултат на оксидативния стрес се образуват не само свободни радикали, но и се унищожават тъканите и съдовете на ретината. Именно това е и основната причината за някои заболявания на зрителния орган при възрастните.

Оказва влияние на химическите процеси, които водят до макулна дегенерация в напреднала възраст. Веществото има антиоксидантно и противовъзпалително свойство, като поради това притежава изключително полезно действие при редица очни патологии, включително и тези които водят до макулната дегенерация.

Съществуват множество причини за невропатии: алкохолизъм, тумори, авитаминоза, автоимунни заболявания, ревматоиден артрит, ампутация на крайниците, дегенеративни изменения на тъканите, отравяне с химически вещества. Едно то най-сложните и труднолечими състояние е диабетната невропатия, което е много сериозно усложнение на микросъдовете при захарния диабет.

В този случай при лечението с препаратите е много вероятно да се получи привикване, като затова и до днес си остава много актуален въпросът с търсенето на алтернативни медикаменти, които да нямат този ефект, но да са способни да облекчат болката.

От друга страна ликопенът има болкоуспокояващо действие и може да се използва при лечението на различните невропатии. Заедно с това той не само подобрява самочувствието и състоянието на болния, но и помага да се намали теглото.

Ликопенът се препоръчва също така като профилактично средство при заболяванията на мозъка и при болестта на Алцхаймер. Като цяло това вещество има много благоприятен ефект при лечението на неврологичните патологии, включително противодейства на разрушаването и смъртта на мозъчните клетки.

Много е полезен при гръбначни наранявания и болести на сърдечно-съдовата система. Способства намаляването на епилептичните пристъпи, като това се дължи на невропротективно свойство на веществото. Ликопенът помага и при:

– хипертония (високо кръвно налягане);

– коронарна болест на сърцето;

– разширени вени и тромбофлебит;

грейпфрутът е отличен източник на ликопен

– пречистване на токсини;

– възстановяване на пациенти след инсулти, инфаркти и травматични мозъчни наранявания (и за предотвратяване на тези проблеми);

– атеросклероза;

– заболявания на бъбреците;

– укрепване на имунитета и костната система;

– има полезно действие на белите дробове и предпазва от болести на дихателната система;

– подобрява структурата и качеството на косата.

За съжаление организмът ни не може самостоятелно да синтезира това вещество, което се образува в растенията по време на фотосинтезата. За да го получите в достатъчно количество е важно да знаете кои продукти са богати на ликопен.

Например, един от признаците, че даден продукт е богат на него, е яркият и наситен червен цвят. Абсолютни шампиони в това отношение са доматите, особено термически обработените. Освен това се съдържат в динята, кайсията, розовия грейпфрут, червеното зеле, гуавата, папаята, аспержите, мангото, морковите.

Грижете се здравето си и се старайте да се храните винаги здравословно и балансирано. Така не само ще можете да подобрите значително здравословното си състояние и самочувствие, но и това е ефективна профилактика срещу редица здравословни състояния и патологии.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *