Site Overlay

Функционално хранене | Gotvach.bg

Здравословното хранене е от съществено значение за правилното функциониране на всички процеси в организма ни. Недостигът или излишъкът на важните хранителни вещества, минерали, витамини или микроелементи може да довевде до сериозни последствия за здравето ни.

Какво обаче значи правилно хранене и как точно трябва да се храним, за да сме здрави?

Функционално хранене

Здравословната диета ни помага да се поддържаме във форма, тъй като именно разнообразното хранене е най-доброто лекарство. Бащата на медицината Хипократ е казал: Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!

Повишаването на потреблението и икономическото развитие предизвика значителна промяна в нашите вкусове, където ние реално консумираме все повече месо, оставяйки на втори план зеленчуците. Растителните продукти са заместени от животинските, като в резултат на това тялото ни не получава всички необходими и основни хранителни вещества (месото осигурява мазнини и протеини, но хранителните вещества са много по-малко от тези в зеленчуците).

Това е една от причините за увеличаването на болестите днес, като голяма част от тях дори се превръщат в бича на днешното общество. Именно затова днес все повече лекари и диетолози са започнали да изследват концепцията за хранителна терапия или така нареченото функционално хранене.

Много от така наречените функционални хранителни продукти нормализират кръвното налягане, насърчават елиминирането на токсините от тялото, помагат на тези процеси да протичат по-ефективно и подмладяват нашето тяло.

Така например днес повече от половината от хранителните продукти на Япония са функционални храни. За разлика от нашата традиционна кухнята, тяхната е изключително богата на разнообразни морски дарове, зеленчуци и плодове. Фактът, че средната продължителност на живота е повече от 84 години, може да се счита за убедителен, докато в България например средната продължителност на живота е около 70-75 години.

Важен аргумент е и фактът, че през последните години средната продължителност на живота на японците се е увеличила с повече от 20 години. Именно навлизането на функционалното хранене в културата им помага за решаването на редица проблеми: наднормено тегло, понижен имунитета, проблеми със сърцето, заболявания на храносмилателната система и дори злокачествени тумори.

Храната може да се счита за функционална, ако е доказано, че има положителен ефект за намаляването на риска от различни заболявания или води до подобряване и поддържане на здравето. Такава храна трябва да бъдат редовна част от нашата диета.

Функционалното хранене включва:

1. Натурални здравословни храни: богатите на ликопен домати, соя с фитостероли и други хранителни вещества, сок от червена боровинка, овесени продукти, цитрусови плодове, черен и зелен чай, царевично масло, грозде, ленени семена;

2. Храни, които са обогатени с биологично активни вещества: млечни продукти с пробиотични бактерии, говеждо месо с противоракова линолова киселина, яйца, обогатени с омега-3 (оказват положително въздействие върху сърдечно-съдовата система), изотонични напитки, съдържащи минерали и витамини, пълнозърнест хляб, мюсли и витаминни напитки.

Функционални храни

Днес все повече се заляга на важността на здравословния и полезен рациона, а именно функционално хранене. Въз основа на нарастващата статистика на болестите в световен мащаб хората започват да се замислят все повече за важността на разнообразното дневно меню и воденето на здравословен живот като цяло.

Ето защо функционалната храна е интересна и за производителите, които се стараят да въвежда все повече и повече предложения от този вид в своя асортимент, за да задоволят нуждите на потребителите.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *