Site Overlay

Хематиново и нехематиново желязо! Каква е разликата

Желязото е микроелемент, който е много важен за нашето тяло. Той участва в много ключови процеси, включително транспортирането на кислород до клетките, образуването на червени кръвни клетки и детоксикационните процеси в черния дроб. Микроелементът желязо също така е важен за правилното функциониране на нервната система.

Хематиново и нехематиново желязо! Каква е разликата

Желязото в тялото ни може да се намери главно под формата на много важни протеини като хемоглобин и миоглобин, както и в активните центрове на множество ензими като каталаза, пероксидаза и цитохроми.

Важно е да се знаете, че не цялото желязо от храната се усвоява много добре от организма. В резултат на недостиг на желязо можем да развием анемия, като заболяването води до сериозни нарушения във функционирането на организма.

Интересен е фактът, че желязото се усвоява с различна скорост, като това се дължи именно на факта, че то може да бъде два вида: хематиново и нехематиново желязо. Първият има много по-висока абсорбция от втория.

Хематиново желязо

Това е вид желязо, намиращо се в животинските продукти: черен дроб, говеждо месо, риба, морски дарове, пуйка, яйца и органични меса. Известно е, че червеното месо съдържа особено хематиново желязо, а именно миоглобин, който участва в съхраняването на кислорода в червените мускули.

Животинските продукти съдържат до 45% от хематиновото желязо, но усвояването му в тялото ни обаче е малко по-ниско. Всъщност ние абсорбираме около 20% от от него от храната, което в комбинация с нехематиново желязо дава 10% от общото абсорбирано желязо. Асимилацията на хематиново желязо е постоянна и много важна за организма ни, както и за протичането на различните процеси в тялото ни.

Нехематиново желязо

Това реално е растително желязо, тоест се получава от растителните продукти. Може да се намери в спирулина, сусамово семе, бял боб, тиквени семки, чиа семена, семена от амарант, червена леща, кашу, ленени семена, борови орехи, слънчогледови семки, адзуки боб, лешници, фъстъци, киноа, цвекло и спанак.

Нивата на желязото в организма трябва да се контролират, особено когато сте на диета без месо. Недостигът на желязо може да доведе не само до анемия, но и до липса на менструация, понижен имунитет, проблеми в сърдечния ритъм, намалена физическа активност, бледост на кожата, чупливи нокти, прекомерна загуба на коса, умора, намалена концентрация и умствена активност, нарушение на паметта и лошо настроение, нарушения циркулация, главоболие, запек, намален апетит.

Именно затова е толкова важно менюто ви е да разнообразно, балансирано и здравословно.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *