Site Overlay

Хляб с ръжен квас – Рецепта

“От домашния ръжен хляб с квас трудно ще намерите по-вкусен “

Начин на приготвяне:

1. Сложете 5 супени лъжици ръжено брашно в стъклен буркан, налейте толкова вода, че да получите кашичка по-гъста от боза. Затворете капачката на буркана, но не на цяло, за да влиза отнякъде въздух. Може и да я затворите напълно, като пробиете в нея няколко дупчици. Оставете така на топло за един ден. Ако е зимно време, може да покриете с кърпа.

2. На следващия ден захранете с лъжица две брашно и водичка до постигане на същата консистенция. Добре е водата да е топла, но не гореща. Отново оставете вашия бъдещ квас и на следващия ден най- вероятно вече ще забележите образуваните мехурчета. Захранете го отново, като правите това по възможност и два пъти на ден през дълги интервали от часове.

3. Квасът ще е готов за около 4-5 дни, но понякога отнема и до 7. Всичко е доста относително и зависи от брашното, температурата в помещението и използваната вода. Ще познаете, черъженият квас е готов, когато е хубаво шупнал и изпълнен с мехурчета. Мирисът му е леко накисляващ, подобно на боза, но трябва да сте внимателни и ако забележите, че миризмата му е прекалено остра или на повърхността има мухъл. Ако е само отгоре, просто се отстранява. При прекалено остра миризма на вкиснато също не е добър знак и означава, че квасът е твърде превтасал от прекалено топла среда и впоследствие може да влоши вкуса на хляба.

Дори и да не успеете от първия опит, не се отказвайте да отгледате свой жив ръжен квас. С времето ще усетите тънкостите и ще знаете как да процедирате в условията, с които разполагате, тъй като, както казахме, всичко е твърде относително.

4. За приготвяне на вкусен домашен хляб с ръжен квас си отделете ден, в който сте свободни, тъй като си изисква своето време и наблюдение.

Захранете си кваса 2-3 часа преди да започнете хляба, така ще бъде свеж. Когато шупне си отделете около 100 грама, а остатъка може да приберете в хладилник, за да приспите кваса или пък да продължите да го захранвате за скорошно ново хлебче.

5. Пресейте брашното в купа и смесете с водата, за да се хидратира, трябва да е като гъста каша. Оставете да престои така 1 час. Тук е момента да кажа, че брашно може да използвате каквото решите – пшенично бяло или типово, смес, пълнозърнесто, лимец, спелта.. или отново ръжено. В зависимост от избора ви ще получите хляб с различни консистенции, по-малко или повече бухнал, както и ще е необходимо различно количество течност тъй като свойствата за абсорбация на течности варират. Ако сте свикнали да месите, ще знаете кога едно тесто е с идеална текстура и вид.

6. Към гъстата каша от брашно и вода добавете кваса и още брашно, ако е необходимо. Измесете до гладкост и еластичност. На два-три пъти оставяйте да почине за 30 минути и отново премесвайте, като добавите на части и солта. Колкото повече работите с тестото, толкова по-хубав хляб ще имате.

7. Оформете и оставете да удвои обема си (може да отнеме от 6 до 8 часа, или по- малко, в зависимост от силата на вашия квас).

8. Поръсете с брашно, направете прорези по повърхността по желание и сложете в загрята на 220 градуса фурна за 10 минути. Хубаво е в нея да се сложи и купичка с вода, за да се генерира пара, влажна среда.

9. След десетата минута намалете фурната до 180 градуса и печете около 40 минути (много зависи и от брашното, което сте използвали)

Хлябът е готов, когато при почукване върху кората издава звук на кухо.

10. Преди да нарежете оставете да изстине напълно върху решетка.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *