Site Overlay

Хляб с ядки – Рецепта

“Не сте убедени, че ще дочакате основното, ако си приготвите този хляб с ядки – той просто ви приканва да си отчупите парченце, после още едно… и още едно”

Начин на приготвяне:

1. Смесете 75 г. брашно със същото количество вода и натрошената 15 г жива мая. Когато получите хомогенна кашичка приберете я в хладилник за една нощ в добре затворен съд.

2. Извадете на стайна температура предварителния фермент, 30 минути преди да започнете да приготвяте хляба с ядки.

3. Пресейте двата вида брашно за тестото и направете кладенче. В него сипете водата и зехтина, леко затоплени и натрошете 5-те грама мая. Добавете и шупналата кашичка от предната нощ и омесете на гладко тесто.

4. Оставете го да втаса за 1 час. Ако в помещението е много топло са достатъчни и 30-40 минути.

5. Отново премесете втасалото тесто с намазнени ръце, като добавяте и солта и ядките. Най-добре да накълцате микса от ядки и да разтегляте/сплесквате тестото, поръсвате, сгъвате и повтаряте това, докато ги привършите. Оформете на кръгъл хляб и сложете в подходяща тавичка, покрита с хартия за печене или намазнена. Диаметърът и да е 22-24 см.

Направете две три резки на дълбочина 0.5.см по повърхността на тестото.

6. Оставете отново да втаса за около час или докато удвои обема си. Аз го слагам в кутия за торта, която е достатъчно голяма и освен, че има пространство е добре затворена и няма досег до течения. Ако нямате такава, покрийте тавата с чиста кърпа.

7. Печете домашния хляб с ядки на 200 градуса в предварително загрята фурна за 35-40 минути или до момента, когато щом почукате по коричката, хлябът издава звук на кухо.

8. Оставете да изстине върху решетка и тогава чак разрежете превъзходния хляб на вашата трапеза.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *