Site Overlay

Храните с най-силен прочистващ ефект

Детоксикацията на тялото не е просто нова мода в здравословното хранене, а необходимост, наложена от нуждата да се освободи организма ни от всякакви токсини, които се трупат в ежедневния прием на храни, не всички със здравословно съдържание.

Добрият детокс може да бъде не само лесен, но и вкусен, ако се направи чрез храна. Тя може да активира чревния тракт да подобри своята активност, а черният дроб и бъбреците да изхвърлят токсините, натрупани в тъканите, органите и кръвоносната система.

Има храни, които са идеален детоксикатор. Ако се включат в дневното меню, те ще подпомогнат работата на дебелото черво и ще засилят активността на вътрешните органи. Ето храните с най-силен прочистващ ефект.

Артишок

Този зеленчук е подходящ за работата на черния дроб и бъбреците. Цинаринът, който съдържа, е най-добрият почистващ агент в природата. Фибрите пък подпомагат работата на дебелото черво, а минималното количество калории го прави подходящ и за хора с проблем с теглото. Най-здравословният начин за консумация е приготвен на пара. Може да се ползва и като добавка към салати и различни видове паста.

Зеленолистни зеленчуци

Повечето от тези храни са алкализиращи. Те прочистват кръвта, тъй като съдържат много хлорофил. Руколата, зелето, алабашът, спанакът са все представители на зеленолистните, които е подходящо да се добавят към салатите, плодовите и зеленчуковите смутита.

Лимон

Полезните свойства на този цитрус са многобройни и добре познати. Всички са запознати с този плод като източник на витамин С, но той съдържа и алкализиращи вещества, които подпомагат извеждането на токсичните натрупвания извън тялото. Чашата топла вода с лимон всяка сутрин е чудесно начало на деня, което не само хидратира тялото, но и стимулира работата на стомашно-чревния тракт.

Куркума

Прочистване с храни

Аюрведа използва тази подправка като детоксикатор на черния дроб. Куркуминът в нея преработва отровите и пази органа от възпаления. Най-добре да се ползва като добавка към различни ястия – ориз, яйца или паста.

Ядките и семената

Ореховите, бадемовите, кедровите ядки, както и фъстъчените, на чията и конопа съдържат омега-3 мастни киселини, които пазят от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Витамин Е и антиоксидантите са също надежден помощник в прочистването на тялото от токсични натрупвания.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *