Site Overlay

Храни, богати на протеини | Gotvach.bg

Протеинът е хранително вещество, съставено от аминокиселини, което е необходимо за правилния растеж и функциониране на човешкото тяло. Докато тялото е способно да произвежда някои аминокиселини, незаменимите аминокиселини трябва да бъдат получени от източници на животински или растителен протеин.

Въпреки че се води дебат относно това какво количество протеин трябва да се консумира на ден, то трябва да се отбележи, че липсата на протеин може да доведе до нарушения в растежа, загуба на мускулна маса, намален имунитет, отслабване на сърцето и дихателната система, а в някой случай дори и до смърт.

Американският Институт по медицина препоръчва при всеки възрастен минимум по 0.8 г протеин за всеки килограм телесно тегло на ден. Поемането на по-малко от това количество се счита за нездравословно. Ето едни от най-богатите на протеин храни.

Сирене

От всички сирена с най-високо съдържание на протеин е пармезан – 41.6 г на 100 грама порция, последван е от моцарела и швейцарските сирена – около 28-30 г. Оказва се, че меките сирена, сметана, крема сирене са със най-малко протеин – около 16 г за порция.

Козе сиренето също е добър източник на протеини. Около 20 г от него съдържа 5 г протеин.

Нискокалорично, вкусно и предпочитано от трениращите, е сиренето котидж. На вид прилича на извара, с ниска калоричност е, осигурява много протеин, насърчава отслабването, държи ви сити дълго време и съдържа още куп полезни елементи. От 100 г сирене котидж може да си набавите около 11 г протеин.

Тофу

Небезизвестното тофу също попада сред сирената с високо съдържание на протеин. В 100 г от соевото сирене се съдържат 8.9 г от елемента. Известно е с положителното си въздействие върху сърдечната дейност, холестерола и нервната система.

Боб и бобови растения

Колкото по-стар, по-голям и по-зрял е бобът, толкова повече протеин получавате с него. Той е с високо съдържание на фибри, калций и желязо, но се оказва и един от най-добрите източници на аминокиселини, които са толкова необходими за човешкото тяло.

Грахът също спада към полезните източници на протеини. Засищащ, вкусен и разбира се – с високо съдържание на елемента, от който се интересуваме. В чаша грах се съдържат цели 10.25 г протеин и малко мазнини. Източник на витамини и ценен антиоксидант, който се грижи за доброто състояние на кожата, косата и зрението. Насърчава добрата мозъчна дейност и правилното храносмилане.

Постно телешко и говеждо месо.

За да получите възможно най-чист протеин е добре да изберете постно месо. Телешкото и говеждото месо съдържат около 36 г протеин на 100 г порция.

Печена тиква, тиквени и динени семки.

Тиквата и тиквените семки осигуряват около 33 г протеин на 100 г. Заедно с динените семки те са от семената и ядките с най-малко калории.

Бадеми

Един от най-добрите източници на растителен протеин. Изобилстват от полезни вещества, заради които се препоръчва при здравословното хранене. Това са ядките с най-високо съдържание на калций. Около 40 г бадеми съдържат 10 г протеин.

Пилешко, агнешко и свинско

Хубаво е както и с всички останали меса да избирате постно месо като тези меса предоставят от 30-33 г протеин в 100 г. Пилешкото месо може да ви набави голяма част от препоръчителни дневен прием на протеини и в същото време много малко мазнини и никакви въглехидрати. Подходящо е за хората, които тренират, за да трупат мускулна маса. Хубаво е да се консумира без кожа, тъй като тя съдържа по-голямо количество мазнини, а и трудно се усвоява от организма. Пилешкото месо съдържа витамин B, заради което е хубаво да се консумира от хора с диабет, сърдечни проблеми, висок холестерол. Насърчава умственото развитие.

Риба и хайвер

Рибата е много полезна и здравословна храна. Не случайно се препоръчва нейната консумация поне веднъж седмично. Тя е чудесен източник на протеин като в зависимост от вида и ни снабдява с около 26-30 г за една порция. Сьомгата е един от най-добрите източници на протеини сред рибите и източник на полезни омега-3 мастни киселини. Съдържа още редица полезни вещества. Консумацията на сьомга подпомага укрепването на сърдечното здраве, костите, подобрява състоянието на кожата и зрението. Един от традиционните и най-вкусни начини за приготвяне на филе от сьомга е чрез задушаване. От 100 г филе може да си набавите 28 г протеин.

Лещата е богата на протеини

Леща, варива и фъстъци

Те са чудесен източник на растителен протеин, като лещата осигуряват най-много – около 25.8 г за една порция, а фъстъците – 23.7 г. Тя съдържа много от витамините от група B и още редица полезни елементи като желязо, фибри, магнезий и т.н. Съдейства за доброто храносмилане и контролира нивата на захарта в кръвта.

Със сигурност като малки всички сте хапвали пакетче леблебия. Това е много хубаво, тъй като това всъщност е вече популярния и у нас нахут. Варивото е здравословна храна, участващата в менюто на хората, които се борят с излишно тегло. около 100 г нахут съдържа 8.8 г протеин, малко мазнини и не толкова много въглехидрати. Нахутът е богат на желязо и е препоръчвана храна при бременност. Освен това понижава високия холестерол.

Друга много популярна суперхрана, която доставя освен голяма доза протеин и още други полезни вещества, е киноата. Тя не съдържа глутен, ето защо е подходяща за хора с непоносимост към него. В 100 г от варивото се съдържа 4.4 г протеин.

Чия

Изключително полезна суперхрана, съдържа букет от полезни вещества, обуславящ нейните невероятни здравословни свойства. Изобилие от протеин, омега 3 мастни киселини, цинк, калий, фибри и т.н. Благодарение на високото съдържание на протеин, което доставя на организма, чията се грижи за поддържането на добро сърдечно здраве, повишаване на концентрацията и паметта, намаляване на теглото, подобряване на настроението и други.

Яйца

Яйца са един от най-консумираните храни, осигуряващи протеин. Освен него, те съдържат всички 9 аминокиселини, от които организмът ни се нуждае. От 1 яйце може да се набави 8 г протеин. Консумацията на яйца съдейства за ускоряване на метаболитните процеси, подобряване състоянието на кожата и сърдечната дейност.

Супата от спанак е богата на протеин

Снимка: Диляна

Спанак

Вероятно първото, което ви дойде на ум, щом чуете за този полезен зеленчук, е високото му съдържание на желязо. Е, освен него, спанакът е ценен източник и на протеини и още елементи, които допринасят за общото добро здравословно състояние на организма и тялото. В около 200 г спанак се съдържат 6 г протеин, малко количество въглехидрати и никакви мазнини.

Царевица

Може да си набавите 4 г протеин, хапвайки любимата царевица и по-точно – 100 г от нея. Царевицата съдейства за понижаване нивата на лошия холестерол, контролира кръвната захар, грижи се за сърцето и за паметта. Това са част от полезни свойства на този обичан зеленчук.

Броколи

Не всеки ги обича, а са толкова полезни. Със своя специфичен вкус, броколите могат да допринесат значително за нашето добро здраве. Подпомагат сърдечната дейност, укрепването на костите, съдействат за по-добра памет и зрение. Улесняват храносмилането и поддържат организма сит. В 100 г броколи се съдържат 2.8 г протеин.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *