Site Overlay

Хрупкави отвън, меки отвътре питки – Рецепта

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в прясното мляко, като го загряваме малко предварително и прибавяме 1 ч.л. захар и 3 с.л. брашно. Оставяме да шупне на топло за 20 мин, покрито с кърпа.

Към киселото мляко прибавяме 1 ч.л. сода, разбиваме, докато шупне, и добавяме към готовата мая. Разбъркваме хубаво и наливаме 200 мл хладка вода, 40 г олио и 1 с.л. сол.

Пресяваме брашното и го добавяме постепенно и по малко към готовата смес, като бъркаме през цялото време до заформянето на тесто.

Набрашняваме плота и прехвърляме тестото върху него. Замесваме меко тесто, което прехвърляме в намазнена купа и покриваме със стреч фолио. Оставяме да втаса на топло за около 90 мин.

Втасалото тесто разделяме на 17 топки, като всяка от тях месим за малко още веднъж.

Нареждаме топките върху равна тава, покрита с хартия за печене, покриваме ги за 20 мин с кърпа, за да втасат повторно.

Разтапяме си краве масло и намазваме всяко топче с него. В малка купичка си разбиваме 2 ч.л. кисело мляко, като гледаме да е разбито до гладкост. Намазваме всяка питчица със силиконова четчица.

Загряваме фурната на 180 градуса и печем за около 30 – 40 мин до златист загар. Оставяме да изстинат върху решетка нашите пухкави малки питки, за да не се подмокрят отдолу.

Питките стават много мекички отвътре и хрупкави отвън. Могат да се използват и за питки за бургери.

По желание може да ги поръсите със сусам или други семена, преди да изпечете хрупкавите отвън, меки отвътре питки.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *