Site Overlay

Цейлонска канела – какво трябва да знаем

Канелата е една от най-ароматните подправки, които хората използват от векове. Добавя се за овкусяване на различни ястия, използва се и в козметичната и фармецевтичната промишленост.

Може би малцина от вас знаят, че масово у нас се продава канела, която всъщност не е истинска. Оригиналната канела е т.н. цейлонска канела, а другата подправка е неин много по-евтин заместител.

Цейлонската канела идва от Шри Ланка. Поради ограниченото ѝ предлагане и голямото търсене, през годините тя е станала доста скъпо удоволствие за Новия свят. В Америка в началото на 20-ти век започва вносът на нейния заместител – касията, който вирее в по-широк ареал и по този начин е доста по-лесен за набавяне. Голямата част от него днес идва от Китай, Виетнам и Индонезия.

Характеристики на цейлонската канела

Мирисът на цейлонската канела е доста по-деликатен в сравнение с мириса на канела касия, който е по-остър. Разлика има и в техния вид и вкус.

Пръчиците на канелата от по-ниския клас не са крехки и светли като на цейлонската, а твърди, с по-тъмен цвят. Вкусът на касията е по-силен и пиперлив, докато този на истинската канела е сладък и деликатен. Емблематични рецепти с тази подправка са канелени рулца и щрудел.

Как изглежда цейлонската канела? Цейлонската канела има способността да нормализира кръвното налягане и да регулира нивата на кръвната захар при страдащите от диабет чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. По този начин се подобрява и метаболизмът.

Ароматната подправка е мощен имуностимулант заради високото си съдържание на антиоксиданти. В нея допълнително се съдържат мощни етерични масла, известни с антимикробните си свойства. Особено ефективна е за спиране растежа на бактерии и гъбички.

Заради цинамалдехида, който блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани, често се използва в продуктите за устни – от нея те леко набъбват и изглеждат по-добре по този начин. Но нека не забравяме и аромата ѝ, който допълнително ще ги направи по-съблазнителни.

Сладкиш с канела

Положителният ефект на отслабването с канела се дължи на факта, че тя възпрепятства акумулирането на мазнините в организма и пречиства стомашно-чревния тракт. Ефектът е още по-силен в комбинация с мед.

Въпреки многобройните полезни свойства на канелата, не прекалявайте с нея – препоръчителната дневна доза. е около половин чаена лъжичка. Използвайте цейлонска канела, не правете компромиси за здравето си!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *