Site Overlay

Цял калкан на скара – Рецепта

Начин на приготвяне:

1. Почистете калкана от вътрешностите, измийте и подсушете. Намажете обилно със зехтин и посолете рибата.

2. Напалете скарата и когато е готова, намажете с четка металната решетка и сложете калкана от тъмната страна да се пече 12 минути. Обърнете от светлата страна за още 9-10 минути и е готова.

Времето за печене зависи от грамажа на рибата, затова ако вашият калкан е по-голям, печете малко по- дълго, и обратното – ако е по-малък, съкратете времето.

При всички положения ще познаете кога рибата на скара е готова – щом получи типичните тъмни резки по кожата, следи от скарата.

При по големите калкани се прави и резка на дълбочина след като се обърне. Познава се кога е готов с изпаряването на течността, образувала се в отвора/прореза. Този трик се прилага и когато готвим тази цяла риба на фурна.

Поднесете вкусния и крехък цял калкан на скара със свежа салата и резени лимон.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *