Site Overlay

Чай от чубрица – за какво е полезен

Градинската чубрица се отглежда като пикантна и ароматна подправка, но не всички знаят, че тя също притежава редица лечебни свойства, поради което заема не малко място в народната медицина. Градинската чубрица се използва в научната медицина в някои страни – от надземната част се получава етерично масло, а в някои случаи се използва и самия стрък от растението.

Химичният състав на чубрицата определя нейните лечебни свойства. Етеричното масло е най-ценният компонент на лечебните суровини (в младите листа и цветя съдържанието му варира в рамките на 0. 5 – 2%). То се състои главно от карвакрол (в рамките на 40%) и цимена (съдържанието достига 30%).

Съдържа също малки количества тимол, парацимол, фенол с неизвестна структура и химикали от терпенова група. В пикантната билка са открити и други биологично активни вещества (слуз, горчивина, смоли, каротеноиди, витамин С, рутин, фитонциди, стигмастероли и минерални соли).

С лечебни цели от чубрицата се приготвя чай. С какво е полезен той?

Първото нещо, което трябва да се подчертае, е благоприятният ефект върху стомашно-чревния тракт. Стимулира секрецията на жлъчка и производството на стомашен сок и в резултат увеличава апетита и подобрява процеса на храносмилане.

Активните съставки на пикантното етерично масло имат бактерицидни свойства, поради което помагат при разстройства в червата (гнилостни и ферментативни процеси, в резултат на което се явяват подуване, метеоризъм и др.). Чубрицата има антиеметични свойства, т.е. действа против повръщане. Тя е способна да упражнява спазмолитичен ефект, поради което се използва в случаи на стомашни и чревни спазми.

Също така е важно да се знае, че чубрицата може да инхибира жизнената активност на някои видове хелминти, поради което е препоръчително да се въведе в състава на лечебни чайове против паразити.

Чаят от чубрица стимулира работата на бронхиалните жлези, допринася за разреждане на вискозната слуз, поради което билката често се добавя към отхрачващите и антитусивните чайове.

Чаят от чубрица засилва изпотяването, следователно такава напитка ще осигури значителна помощ при първите признаци на настинка, а също така може да служи като профилактично средство по време на епидемия от настинки, включително с инфекциозна природа.

Чубрицата засилва диурезата (има диуретичен ефект), проявява антибактериални и противогъбични свойства, следователно чаят от нея може да се използва при множество заболявания на отделителната система (цистит, нефрит и др.).

Чаят от чубрица действа като успокоително, а също и като антидепресант. Установено е, че нейното етерично масло стимулира мозъчната дейност и повишава умствената и физическата работоспособност (осигурява прилив на енергия).

Що се отнася до ефекта върху сърдечно-съдовата система, в това отношение чаят от чубрица помага за намаляване на сърдечната честота, понижава кръвното налягане и помага за почистване на кръвоносните съдове от отлагания на холестерол.

Има доказателства, че чубрицата помага за понижаване нивата на кръвната захар, има антиоксидантни свойства и инхибира развитието на онкологичните процеси.

Как да си приготвим чай от чубрица?

Обикновено за приготвяне на чай са необходими 2 ч.л. сушена чубрица на 250 мл вряща вода, като се запарва за 15 минути и се прецежда. Консумирайте горещ. Пикантният чай се използва като потогонно средство (след това трябва незабавно да си легнете и да да се завиете с нещо топло). Когато го използвате за кашлица, е добре да добавите мед към напитката.

Можете да направите и по-силен чай. Той се препоръчва да се приема в началния етап на хипертония (за понижаване на кръвното налягане), при повишена нервност, нарушение на съня и чести главоболия.

Помага и при гадене и повръщане, използва се за лечение на различни нарушения на стомашно-чревния тракт (диария, колики и др.). За половин литър вряща вода ще са необходими 2 супени лъжици суха чубрица. Запарва се един час и се прецежда. Приемайте чая от чубрица по 100-150 мл, 3-4 пъти на ден.

Чай за изхвърляне на паразити. За 300 мл вода трябва да вземете 2-3 супени лъжици суха чубрица. Кипнете и след пет минути отстранете от огъня, прецедете след леко охлаждане. Необходимо е да се изпие цялата отвара между 23:00 и 01:00, а на сутринта да се вземе слабително и да се направи клизма.

чай от чубрица - ползи

Същата отвара може да се използва под формата на компреси, лапи и измивания при лечението на дерматологични заболявания, включително микози. Препоръчва се и за изплакване на устата при зъбни проблеми (стоматит, гингивит, кървене на венците, лош дъх и др.).

Противопоказания и странични ефекти

Противопоказанията за чубрицата могат да бъдат разделени на две групи: физиологичен тип и патологични. Физиологичният тип е бременност – биологично активните вещества от чубрица стимулират свиването на маточните мускули, което може да провокира спонтанен аборт.

До известна степен индивидуалната непоносимост може да се отдаде и на физиологичния тип, въпреки че алергичните реакции могат да бъдат резултат от патологични процеси – във всеки случай е по-добре да откажете употребата на чубрица.

Категорията на патологичните противопоказания включва чернодробни и бъбречни заболявания в остър стадий; язва на дванадесетопръстника; хиперфункция на щитовидната жлеза; някои нарушения в работата на сърцето (атеросклероза, предсърдно мъждене, кардиосклероза).

Най-пълната информация за противопоказанията и съветите по отношение на лечението с използване на градинска чубрица ще бъде предоставена от лекуващия лекар или фитотерапевт.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *