Site Overlay

Черешов пай с бисквитено тесто без масло – Рецепта

Начин на приготвяне:

В дълбок съд разбъркваме яйцето с кафявата захар, шарлана (нерафинирано слънчогледово масло), ванилията и добавяйки постепенно брашно (типово или пълнозърнесто), омесваме нелепнещо тесто.

След като поеме брашно, за да омекотим тестото, докато месим, прибавяме още 1 с.л. шарлан.

Черешовата плънка приготвяме като смесим в дълбока купа почистените и нарязани пресни череши с кафява кристална захар и ги намачкваме леко с чуканче.

Тестото за вкусния плодов пай разделяме на две части – едната малко по-голяма от другата.

По-голямото топче разточваме с малка точилка, внимателно върху хартия за печене, на тънка кръгла кора (около 5 мм), така че да се получи малко по-голям размер от дъното на малката тавичка, в която ще печем пая.

Заедно с парчето хартия за печене прехвърляме кората в тавичката и уплътняваме дъното й, а краищата оставяме да стоят изправени. Подходящия размер на малката кръгла тавичка е 20 см диаметър. Разстиламе черешовата плънка върху постланото тесто.

Отделно разточваме втората част от тестото и нарязваме на дълги лентички, които пренасяме внимателно с помощта на шпатула и редим на разстояние върху плънката – половината хоризонтално, а другата половина вертикално (като на снимките).

По желание може да ги преплетем, но внимателно, тъй като лесно се чупят. След това загъваме външните краища на долната кора – навътре, така че да затворим черешовия пай отстрани.

С останалата част от тестото за лентичките може да направим малка купичка за украса (като тази на снимките), която да поставим по средата на нашия сладкиш с череши и след изпичането да поставим красива черешка в нея.

Печем пая на 180 градуса за около 15 минути и още 5 минути само от долната страна. Не бива да го препичаме твърде много, тъй като бисквитеното тесто ще се втвърди като изстине.

След като е готов и изстине, нарязваме на парчета като торта и поднасяме за следобедна закуска, по желание с пресен сок от череши.

Лесен и много вкусен сладък черешов пай с бисквитено тесто без масло – със сочна плодова плънка и приятна хрупкава коричка!

Чудно Вкусно!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *