Site Overlay

Чери домати – какво трябва да знаем

Чери доматите могат да служат не само като вкусен ингредиент на салатите, но и с тяхна помощ можете да украсите различните ястия. Всъщност този зеленчук се сдобива с голяма популярност в средата на миналото столетие, като в Южна Америка са били отглеждане различни сортове.

Днес съвременните агрономи са успели да отгледат и много други сортове, които се отличават със сладкия си вкус и дългия срок на хранене, което само увеличава популярността на чери доматите.

По формата си могат да бъдат кръгли, удължени или капковидни, а по цвят – оранжеви, червени или розови. Средно един чери домат тежи 20-30 г, като при това една клонка може да съдържа до около 20 плода и да достига на дължина 1 метър. Вкусовата палитра е много богата, като дори в някои могат да се различат вкусовите нотки на плодовете и зеленчуците едновременно. Тези малки доматчета бързо съзряват и са много непретенциозни, така че можете да ги отглеждате чери домати дори на терасата си.

Полезни свойства на чери доматите

– Изключително богати са на минерали, включително групата водоразтворимите витамини, органични киселини, антиоксиданти. По броя на хранителните си вещества те изпреварват дори обикновените червени домати;

– Тези малки сортове са нискокалорични (около 22 kcal в 100 грама), а благодарение на съдържащия се в тях хром бързо утоляват глада;

– Богати са на калий, който е много полезен в борбата със сърдечно-съдовите заболявания;

– Помагат да се избавите от излишните течности в тялото, като по този начин чери доматите са много полезни за хората, които искат да отслабнат;

– Микроелементът желязо е много полезен при понижен хемоглобин в кръвта, например при желязодефицитна анемия;

– Фосфорът, магнезият и калцият помагат да се възстанови и подобри метаболизмът в тялото, както и да се укрепи костната система. Същевременно с това са полезни в борбата с локалното изтръпване и сърбеж;

– Богати са на мастноразтворими витамини, които, от своя страна, помагат да се усвоява калцият от организма, а също така подобряват работата на бъбреците;

– Антиоксидантът ликопен, който отговаря за окраската на чери доматите, е мощен помощник в борбата с рака на храносмилателната и дихателната система, а също така помага при лечението на заболявания на сърцето и съдовете;

– Богато са и на серотонин, който повече е известен като хормон на щастието. Той помага да се борите с депресивните състояния, чувството на тревога и неврозите;

– Богати на фибри и не съдържат холестерол, което е особено важно за хората, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система.

Противопоказания за консумация на чери домати

Малки чери домати

– Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава следва да сте особено внимателни с консумацията на чери доматите, тъй като съдържащите се в тях киселини могат да дразнят лигавицата на вътрешните органи.

Особено силно ще пречи това, ако сте имали язва на стомаха и сега се възстановявате, включвайки и стадиите на ремисии. Въпреки това специалистите смятат, че можете да ги консумирате в малки количества и не всеки ден (50-100 г);

– Ако имате индивидуална непоносимост към тях, като особено силно това важи за хората с алергия към всички червени плодове;

– Ако страдате от камъни в жлъчния мехур, тогава за вас чери доматите са противопоказани.

Как правилно да съхранявате чери доматите?

Консервирани чери домати

Избирайки ги, трябва да обърнете особено внимание на аромата. Като правило, при качествените и зрели зеленчуци ще усетите приятен специфичен аромат на домати. Отсъствието на аромат обаче говори за това, че чери доматите са били откъснати още незрели или дори зелени. Същото се отнася за нарушения в структурата и цвета на зелената част.

Купувайки незрели зеленчуци, вие няма да нанесете вреда на организма си, но и полезни микроелементи няма да получите. В този случай е по-добре да ги подложите на термична обработка. Също така обърнете внимание на външните повреди или петна. Препоръчва се да купувате чери доматите на клонка и да не ги разделяте между себе си до самото гответе или добавяне в салатите.

Няма особен смисъл да ги купувате през зимните месеци, тъй като по това време на годината те са по-бедни на полезни вещества, но и имат по различен вкус като следствие на неестествените условия на съхранение.

Могат да се съхраняват в свеж вид доста дълго, а именно около 10-15 дни. По нищо не отстъпват на обикновените домати и могат да се консервират.

Миниатюрните чери домати неслучайно са любими на всички – освен чисто естетичната страна, те имат много полезни свойства и са богати на различни витамини, минерали и хранителни вещества. Не са капризни в отглеждането си и могат да се добавят не само в любимите ви салати, но и в различни други ястия

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *