Site Overlay

Черна леща Белуга – какво трябва да знаем

В сравнение с традиционната и оранжевата леща, черната леща Белуга е доста непопулярна у нас – при това съвсем незаслужено. Освен че се отличава със специфичен и интересен вкус, както и с наситен аромат, тя е и много полезна.

Приготвена на салата от леща или като гарнитура, черната леща може да се превърне в изтънчен акцент във вашето меню.

Вижте какви са особеностите на черната леща, които трябва да знаем, както и ползите на лещата Белуга.

Подобрява метаболизма и действа като антиоксидант

Макар че подобни определения сме свикнали да четем за хранителните добавки, в случая те са напълно валидни за черната леща. Нейният наситено тъмен цвят се дължи на специфичните растителни флаваноиди антоцианини, които действат детоксикиращо на организма. Едновременно с това консумацията ѝ стимулира метаболитните процеси, дава полезна енергия, може да регулира нивото на кръвната захар и носи допълнителни ползи за здравето, които се дължат на множеството полезни вещества в нея.

Това са протеини, фибри, желязо, витамин В, А, Е и С, а също и минералите манган, фосфор и магнезий. Особено ценно е наличието на фитоестрогени в състава на черната леща – растителен еквивалент на женския хормон естрадиол, който драстично намалява по време на менопаузата. Затова консумацията ѝ в този период е силно препоръчителна с цел намаляване симптомите на този тежък преходен период.

Нискокалорична и нискомазнинна

Въпреки че съдържа всички тези полезни вещества, черната леща е с ниско съдържание на калории – не повече от 300 калории на 100 грама от продукта. Мазнините в нея също са оскъдни. Това я прави незаменима храна по време на различни диети и режими за отслабване. Едновременно с това калориите в нея не са „празни“ благодарение именно на голямото съдържание на супер ценни вещества.

Готвене на черна леща Белуга

Салата с черна леща Белуга

Снимка: Ivi Vacca

При варенето си черната леща запазва своята обвивка и цялост, за разлика от други видове леща, които буквално се разпадат след сваряване. По тази причина е идеална за приготвянето на салати и гарнитури.

Друг не по-малко вкусен вариант е да се поднася сготвена на лека ароматна супа от леща или леща яхния. Атрактивният ѝ вид и пикантният ѝ вкус я правят подходяща за изготвянето на менюта с гурме ястия, изискани блюда и веган рецепти.

Добре е преди приготвяне, подобно на други видове бобови и зърнени храни, лещата да се накисне за няколко часа. Така ще се свари по-бързо и ще бъде по-лесно смилаема. Варенето на черната леща отнема до 40 минути, но следете.

Черната леща Белуга се съчетава отлично с моркови, картофи, лук и с всички видове зеленчуци. Може да се овкусява с подправки по избор, като вкусът ѝ става още по-пикантен в комбинация с къри, куркума, лют червен пипер, черен пипер.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *