Site Overlay

Чеснови разядки за висок имунитет

Всички знаем, че чесънът е сред най-добрите природни антибиотици и безспорно укрепва имунната ни система.

Не всеки обаче изпитва особена наслада да го похапва директно и в това няма кой знае какво чудно, защото чесънът има прекалено силен и натрапчив аромат, както и вкус.

Можете обаче редовно да си похапвате чеснови разядки под формата на мезе или намазани върху филийка хляб. Ето няколко идеи какво да си приготвите за висок имунитет. Тези апетитни чеснови разядки ще направят трапезата ви по-вкусна, а здравето ви – по-стабилно.

Разядка с печени чушки, сирене, чесън

Първата стъпка за тази чеснова разядка с чушки и сирене е да изпечете чушките, да ги обелите и да ги оставите поне за 1 час в гевгир, за да се отцедят. Можете и да си закупите готови печени чушки в буркан, но и тях задължително трябва да оставите да се отцеждат. Изберете подходящ съд и в него сложете нарязаните на ивички чушки, натрошено сирене, 1-2 скилидки счукан чесън и толкова сметана, колкото да получите подобна на пюре смес.

Подправете разядката със сол, черен пипер и малко ситно нарязан магданоз или копър. Можете да добавите и смлени орехи към нея. Така ще разполагате с много полезна за повишаване на имунитета разядка не само заради чесъна, но и заради останалите продукти. Сигурно знаете, че червените чушки са от най-богатите на витамин С зеленчуци.

Кьопоолу с чесън

Снимка: Илияна Димова

За да си приговите кьопоолу, са ви необходими също полезни за укрепване на имунната система зеленчуци – червени чушки, домати и патладжан (един от най-добрите антиоксиданти). Всички зеленчуци се изпичат, като не забравяте, че патладжанът трябва предварително да бъде посолен и оставен да се оттича горчилката му или да се пече, след като е надупчен предварително с вилица отново със същата цел.

Той, както чушките и доматите, се обелва и всички зеленчуци, които отново са били оставени да се отцеждат се нарязват на много ситно или се пасират. Към полученото кьопоолу се добавя малко зехтин, сол и 1 или 2 счукани скилидки чесън. Преди сервиране поръсете с малко ситно нарязан магданоз.

Чеснова разядка с прясно мляко, сирене и зеленийки

Чесновa разядка със зелении

Снимка: Sevdalina Irikova

Ако приготвяте тази чеснова разядка пролетно време, можете да се възползвате от току-що появилите се зеленийки като лапад, киселец, спанак и т.н. В противен случай използвайте копър и магданоз, които могат да бъдат открити по магазините през всеки един сезон. Пресният лук също е опция.

Натрошете в купа малко сирене, добавете към него всички зеленийки, с които разполагате, и не забравяйте да добавите и 1 или 2 скилидки счукан чесън. Пасирайте всичко, като добавяте постепенно и прясно мляко. Подправете с черен пипер и сол, ако има необходимост. Това е! Работа за не повече от 10 мин.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *