Site Overlay

Честит празник на динята! Вижте защо трябва да я хапвате често

3 август се отбелязва като Световен ден на динята. Празникът на динята за първи път се е състоял в САЩ и именно в тази страна са най-странните обичаи, свързани с отбелязването на този ден, а сред тях са замеряне с дини и наплюване с динени семки.

Динята е един от най-любимите летни плодове. От нея съществуват 1200 разновидности и се отглежда в 96 държави по цял свят.

Плодът е и един от най-сочните, които може да опитате, като 92% от съдържанието му е вода. Едно парче диня може да ви снабди с жизненоважните витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини.

Динята има способността да утолява не са само глада, но и жаждата и въпреки че е сладка, от нея няма да напълнеете.

Смята се, че за първи път плодът се е появил в Южна Африка, но имайки предвид разнообразието от видове, които могат да се срещнат, е трудно да се определи с точност територията, където е откъсната първата диня.

Кората на динята също може да се хапва, а в Китай тя се вари, пържи и маринова. Маринованата кора от диня е много разпространена рецепта и в Русия.

Семената от диня са богат източник на мазнини и белтъчини и затова няма никакъв проблем, ако ги глътнете случайно, докато хапвате диня. Те често се добавят към различни ястия и се използват за производство на растително масло.

Парче диня доказано ще ви разхлади в горещините, защото съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система. Плодът е първенец по съдържание на желязо и затова е препоръчителна храна при анемия.

Освен заради многобройните ѝ здравословни ползи динята се хапва често в топлото време и заради освежаващия ѝ аромат, което е основна причина да присъства като основна съставка в много летни коктейли.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *