Site Overlay

Чийзкейк Сан Себастиан – Рецепта

“Това е чийзкейкът с вълшебно име, който гарантира много сладки моменти…”

Начин на приготвяне:

Този уникален чийзкейк попада в турската кухня от Испания. Рецептата е зародена в град Сан Себастиан и е известен още като топъл чийзкейк и печен чийзкейк.

Въпреки че не е с турски корени, този чийзкейк много се харесва от турските домакини и те го приготвят с удоволствие за своите близки и гости.

Можете да му се насладите и в турските сладкарници. Вкусът му е много приятен, а текстурата – въздушна.

СЪВЕТИ: Можете да добавите в сместа за чийзкейка лимонова или портокалова кора.

Всички използвани съставки да са на стайна температура – яйцата, сметаната, крема сиренето.

Ако искате сладкишът да е по-сладък, ползвайте чаша и половина захар.

За по-ниска калоричност може да използвате и обезмаслена извара вместо сирене.

ПРИГОТВЯНЕ:

Смесете крема сиренето и захарта в голяма купа. Разбийте за 5-6 минути с миксера, до пълно хомогенизиране на двете съставки.

Продължете да разбивате и добавете едно по едно яйцата, които сте извадили предварително от хладилника и са на стайна температура.

Добавяте едно яйце, бъркате, добавяте второто яйце и бъркате и т.н. Добавете сметаната и разбъркайте. Добавете и ванилията.

Добавете брашното и разбийте всичко добре до еднородна маса.

Застелете средно голяма форма за торта (20 см – за по висок ефект, а също така може и 22/24 см) с хартия за печене, като оставите краищата да стърчат извън формата.

Намазнете цялата хартия и изсипете сместа в нея. Разклатете формата, за да се разпредели равномерно сместа и за да изчезнат въздушните мехурчета.

Загрейте предварително фурната на 190 градуса и сложете чийзкейка да се изпече.

Печете за 45-55 минути в зависимост от силата на фурната ви (до кафява коричка).

Когато се изпече, чийзкейкът ще се е издул, но после спада.

Изключете фурната и оставете чийзкейка да почине вътре в нея за още 45-50 мин, като капакът на фурната оставите полуотворен.

След това извадете от фурната и охладете на стайна температура. Може да го консумирате и на този етап.

Но е желателно след изстиването на стайна температура, да го приберете за няколко часа, да се стегне и охлади в хладилника.

Извадете го от формата, отстранете хартията за печене и декорирайте отгоре с боровинки, малини или къпини.

Също така можете да използвате и плодов или шоколадов топинг.

Нарежете на парчета и сервирайте.

Да ви е сладко!

Източник: Asq Ivanova – Българските ястия и рецепти

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *