Site Overlay

Шотландски коледен кейк – Рецепта

Начин на приготвяне:

Сушените плодове (смокини, боровинки, сини сливи, стафиди, кайсии) се нарязват на дребно и заедно с настърганата портокалова, лимонова кора, канелата, джинджифила на прах, стритият карамфил се слагат в купа.

Разбъркват се и се заливат с ром. Купата се похлупва или покрива със свежо фолио и се оставя да престои в хладилника за една нощ.

Омекналото кравето масло и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавя се сокът от един портокал 1/3 от пресятото брашно.

При непрекъснато разбиване едно по едно се прибавят яйцата. Следват смлените бадеми и сладкото от кайсии. Сместа се разбърква отново, прибавят се останалото брашно и бакпулвера и отново всичко се размесва.

Накрая се прибавят овкусените с алкохол сушени плодове.

Тестото се прехвърля във форма с подвижен борд. Дъното и стените на формата трябва предварително да са покрити с хартия за печене или намазнени и набрашнени. С помощта на мокра лъжица повърхността на коледен кейк се заглажда.

Шотландският кейк се покрива със алуминиево фолио и поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна да се пече. На 45 минута десертът се изважда и отгоре му се нареждат обелените бадеми, като леко се притискат.

Формата се покрива отново със фолио и се връща във фурната.

Температурата се намалява на 160 градуса и печенето продължава още около час.

Малко преди готовност фолиото се отстранява, за да се получи с хубав загар.

Готовността на шотландския коледен кейк се проверява с дървена клечка, като забодена в него, тя трябва да излезе суха.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *