Site Overlay

Яжте сирене, масло и сметана! Пазят ни от заболявания на сърцето

Мастните храни като сирене, масло и сметана често се считат за виновници за сърдечносъдови заболявания. Но според ново проучване консумацията на продукти с високо съдържание на наситени мазнини всъщност може да донесе значителни ползи за здравето.

Твърдението е на научен екип, съставен от норвежки учени от университета в Бреген. Според тях намаляването на въглехидрати – на на количеството приемани за ден, и замяната им с продукти, съдържащи по-високо количество мазнини, ще намали лошия холестерол. Според водещия на проучването д-р Саймон Данкел човешкото тяло работи много по-добре, ако основният му източник на енергия са мазнините вместо захари и въглехидрати.

Хората често ми казват: Не, няма начин да отслабнете, ако диетата ви се основава на наситени мазнини. Те обаче не са прави. Когато организмът е снабдяван с качествени и природни продукти, богати на наситени мазнини, тялото му се отблагодарява с бърз и равномерен метаболитен отговор, казва Денкел.

Официалните препоръки за прием на наситени мазнини се различават от проучването на норвежките учени. Според официалната позиция честата консумация на такива продукти може да доведе до проблеми с холестерола. На мъжете се препоръчва да не консумират повече от 30 грама наситени мазнини дневно, а на жените се полагат 20 грама.

Около 40 затлъстели мъже взели участие в изследването на учените от Брегенския университет. Те били разделени на две групи от по 20 човека. Всяка от групите била поставени на две напълно различаваща се една от друга диети.

Първите трябвало да консумират продукти с изключително ниски нива на мазнини и високо съдържание на въглехидрати. Другите започнали да консумират продукти с наситени мазнини. Втората група трябвало да си осигурява 24% от дневния прием на енергия само от консумация на масло. Останалата енергия се набавяла със сметана, сирене и кашкавал.

Докато първата група консумирала стандартни продукти, които лесно се намират във всеки магазин, вторите трябвало да похапват само непреработени храни. Двете групи се хранили с много зеленчуци, а приемът им не превишавал повече от 2100 калории на ден.

Млечните продукти пазят сърцето ни

В края на изследването участниците в него загубили средно около 10 килограма. Тези, които обаче се хранили с наситени мазнини, имали изненадващо добри здравни показатели. Лошият холестерол при тях спаднал с цели 45%. Те имали по-добро кръвно налягане, а метаболизмът им се забързал с 25%.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *